Laman Web Rasmi
A- A A+
| A A A A |   Arial | PT Sans | Century |

1akses

PERUTUSAN YAA DATUK KETUA HAKIM SYARIE MAHKAMAH SYARIAH NEGERI MELAKA AIDILFITRI 1441H / 2020

 


بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


PERTAMA-TAMANYA MARILAH KITA MEMANJATKAN KESYUKURAN KE HADRAT ALLAH SWT KERANA TELAH MEMBERI RAHMAT KESIHATAN UNTUK KITA MERASAI NIKMAT BERPUASA DI BULAN RAMADHAN SEPERTI MANA YANG TELAH DISYARIATKAN OLEH AGAMA ISLAM DAN SETERUSNYA MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI.

HARI RAYA AIDILFITRI DISAMBUT SEBAGAI KEMENANGAN, BAGI MEREKA YANG MENGERJAKAN IBADAT PUASA RAMADHAN DENGAN SEMPURNA. KEMENANGAN INI BUKAN SAHAJA MENANG KERANA BERJAYA MENGAWAL NAFSU MAKAN DAN MINUM SELAMA SEBULAN PADA SIANG HARI RAMADHAN, TETAPI KEMENANGAN, MENGHALANG DIRI DARIPADA MELAKUKAN APA JUA PERKARA YANG DILARANG.

SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI TAHUN INI ADALAH DALAM SUASANA YANG AGAK BERBEZA DARI NORMA DAN KELAZIMAN-NYA. KETIKA INI; NEGARA KITA MASIH LAGI DALAM USAHA MEMERANGI PENULARAN WABAK PANDEMIK COVID-19. KITA MASIH BERADA DALAM TEMPOH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN BERSYARAT (PKPB) SEHINGGA 9 JUN 2020.

INGIN SAYA BERPESAN BUAT WARGA KERJA MSNM,

KALAU PEGI BELI BARANG-BARANG TERUSLAH BALIK KE RUMAH, TAK PERLULAH MERAYAU ATAU MEREWANG ATAU MEREWANG KE TEMPAT LAIN, SUDAH RAMAI DI KALANGAN MASYARAKAT KITA, DI NEGERI MELAKA KHUSUSNYA YANG TERPAKSA DIKUARANTIN AKIBAT DIDAPATI POSITIF COVID-19. PERKARA INI BUKANLAH MAIN-MAIN DAN HENDAKLAH DITANGANI OLEH KITA SECARA SERIUS.

BAGI YANG DIPERANTAUAN PULA, TRADISI BALIK KAMPUNG UNTUK MENYAMBUT AIDILFITRI SETIAP TAHUN TIDAK DAPAT DITERUSKAN TAHUN INI. KITA TIDAK DIBENARKAN PULANG KE KAMPUNG UNTUK BERHARI RAYA. LARANGAN MERENTAS NEGERI INI BUKANLAH UNTUK MENYUSAHKAN KITA TAPI UNTUK KESELAMATAN DAN KESIHATAN SEMUA. PATUHI SOP DAN PERATURAN DEMI KESELAMATAN DIRI DAN KELUARGA.

KEHIDUPAN SEHARIAN KITA TIDAK LAGI SAMA SEPERTI SEBELUM INI. INI HAKIKAT YANG KITA SEMUA PERLU TERIMA. KITA SEDANG BERHADAPAN MUSUH SENYAP DAN TIDAK KELIHATAN. INI ADALAH REALITI KEHIDUPAN YANG KITA PERLU TEMPUHI SEKARANG.

PADA KESEMPATAN INI JUGA, SAYA DENGAN PENUH RASA TAWADUK, MENYUSUN JARI NAN SEPULUH MEMOHON AMPUN KEMAAFAN ZAHIR DAN BATIN BAGI PIHAK DIRI, ISTERI SERTA SEISI KELUARGA SAYA ATAS SEGALA KESALAHAN DAN APA JUA KEKHILAFAN. MARILAH KITA RAPATKAN SAF UNTUK SAMA-SAMA BERGERAK KE HADAPAN DENGAN SEMANGAT ESPRIT DE CORPS YANG KUKUH.

AKHIR KALAM, SAYA BERDOA SEMOGA ALLAH SWT MENGURNIAKAN KESEJAHTERAAN KE ATAS SELURUH WARGA MSNM SERTA UMAT ISLAM UNTUK MENYAMBUT PERAYAAN INI DENGAN PENUH RASA KEGEMBIRAAN BERSAMA-SAMA KELUARGA. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ

الْحَمْدُ وَللهِ أَكْبَرُ اللهُ

SEKIAN,

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T.

SYARIAH ASAS KEADILAN

YAA DATUK MOHD NADZRI BIN ABDUL RAHMAN
KETUA HAKIM SYARIE
MAHKAMAH SYARIAH NEGERI MELAKA

PERUTUSAN Y.A.A. KETUA HAKIM SYARIE MELAKA RAMADHAN 2020 / 1441H

ramadhan

PERUTUSAN Y.A.A. KETUA HAKIM SYARIE MELAKA

RAMADHAN 2020 / 1441H

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته.

Alhamdulillah ucapan syukur kepada Allah SWT atas nikmat yang tidak terperi, selawat dan salam atas Nabi junjungan kasih yang tidak bertepi, begitu juga kepada ahli keluarganya, para sahabat dan pengikutnya sehingga ke hari kiamat.

Kita sekarang berada dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 12 Mei 2020 atau sehingga ke satu tarikh yang diputuskan oleh pihak Kerajaan. Berdasarkan situasi terkini, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan telah dapat membantu para petugas kesihatan kita mengawal penularan COVID-19 ke satu tahap yang agak stabil.

Seperti mana yang dinyatakan oleh YAB Perdana Menteri ialah kita mesti bersedia untuk berhadapan dengan situasi ini bagi satu tempoh masa yang agak lebih lama. Ianya mungkin berlarutan untuk tempoh beberapa bulan, sebelum kita dapat betul-betul pastikan penularan wabak ini diatasi seratus peratus. Selagi virus ini masih ada, amalan penjarakan sosial mesti diteruskan. Kita mesti sentiasa menjaga kebersihan diri. Elakkan sebarang perhimpunan. Hindari tempat yang sesak.

Ramadhan kali ini sesungguhnya sangat luar biasa dan berbeza. Kita tidak boleh ke bazar Ramadhan untuk membeli juadah berbuka puasa, tidak boleh ke masjid untuk berterawih. Ramadhan tahun ini solatlah bersama suami atau ketua keluarga di rumah, kerana akan wujud imam-imam baru walaupun tidak bertauliah. Mungkin juga kita tidak boleh balik ke kampung untuk menyambut Ramadhan bersama keluarga seperti biasa.

Alangkah sedihnya segala kemeriahan dan kebiasaan itu kita terpaksa lepaskan untuk memastikan rantaian jangkitan wabak berbahaya COVID-19 dapat diputuskan dan ditamatkan. Walaupun sukar untuk kita bayangkan perkara ini, tetapi inilah kenyataan yang akan kita hadapi.

Semoga kita semua terus tabah dan bersabar menghadapi segala kesulitan susulan pergerakan kita seantero dunia kini dikekang dan terbatas. Semoga wabak tersebut segera berakhir di negara kita agar kita dapat kembali menghirup kehidupan normal kemeriahan Ramadhan dan Syawal.

Oleh itu, sebagai umat yang diwarisi al-Quran, marilah kita bersama menghiasi Ramadhan kali ini dengan bertalaqqi, bertadarrus, mentadabbur serta mengambil manfaat sebanyaknya dari Kalam Suci ini. Jadikan bulan ini sebagai bulan kita memaknai hidup dengan al-Quran.

firman Allah SWT di dalam surah Al-Baqarah ayat 183:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

“Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana ia telah diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, mudah-mudahan kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa.“

Saya ingin berpesan tentang beberapa perkara antaranya berhemahlah dalam berbelanja dan elakkanlah dari melakukan pembaziran. Membeli hanya yang diperlukan dan lazimi bersedekah.

Akhirnya dikesempatan ini, ingin saya mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan 1441H kepada semua warga kerja Mahkamah Syariah Negeri Melaka khususnya dan kepada Umat Islam umumnya beserta harapan semoga Ramadhan kali ini kita bertambah taqwa.

Sekian, Wassalam.

Syariah Asas Keadilan

Y.A.A. Datuk Mohd Nadzri bin Haji Abdul Rahman
Ketua Hakim Syarie,
Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

Perutusan Ketua Hakim Syarie Sempena Tahun Baru 2020

YAA Tuan Mohd Nadzri bin Abdul Rahman

Bismillah &  Salam 

Assalamualaikum  w.b.t dan Salam Sejahtera kepada semua.

Alhamdulillah pertamanya marilah sama-sama kita menzahirkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan rahmatNya kita dikurniakan peluang untuk melangkah ke tahun 2020 ini. Kita bersyukur kerana termasuk dalam kalangan mereka yang sentiasa peka dan prihatin akan waktu yang datang dan pergi dan sentiasa berusaha untuk menggunakan ia sebaiknya. Waktu adalah satu bentuk amanah dan satu kerugian besarlah kepada mereka yang membiarkan waktu berlalu tanpa melakukan sesuatu yang bermanfaat.

Sesungguhnya, tahun 2019 telah kita lalui dengan pelbagai kenangan pahit manis, ada diantara kita yang diberi ujian kesihatan dan keuzuran oleh Allah swt, perpindahan dan  persaraan sahabat-sahabat yang kita sayangi sehingga kita terasa akan ketiadaan mereka, tak kurang juga yang kehilangan keluarga tercinta dan sebagainya. Kita juga dibebani dengan masalah kewangan yang agak sukar, namun itu tidak bermakna kita gagal mengejar impian kita sebagai entiti yang bekerja dalam satu organisasi. Sesungguhnya, walaupun kita kehilangan ramai tonggak yang menjadi tulang belakang organisasi dan kemampuan kewangan yang minimum, namun kita masih bekerja sebagai satu pasukan yang utuh dan banyak juga kejayaan yang telah kita capai sepanjang 12 bulan berlalu. Saya percaya semua pencapaian sepanjang tahun 2019 merupakan natijah kepada curahan keringat, usaha, komitmen penuh ikhlas dan kerjasama erat di kalangan seluruh warga MSNM menempuh cabaran dan rintangan dalam memastikan MSNM ini terus mencipta kecemerlangan.

Kita telah berjaya harungi tahun 2019 dengan penuh gemilang, saya tidak berhasrat untuk membilang semua kejayaan organisasi dan pelbagai inovasi yang pernah kita capai sepanjang 12 bulan yang lalu sehingga kita dikenali sebagai antara Mahkamah Syariah yang paling efektif dari segenap sudut dan segi, biarkan 2019 berlalu dengan pelbagai kemeriahan dan kejayaan yang telah kita harungi, dan kita tidak sepatutnya terus berbangga dengan apa yang telah kita capai, agar kita tidak terbuai oleh kejayaan masa lalu. 

Tahun 2020 adalah tahun getir yang menentukan hala tuju Mahkamah Syariah Negeri Melaka. Kita harus memandang ke hadapan dan mencipta lebih banyak kejayaan berbanding masa silam. Untuk menjadi yang terbaik kita hendaklah terbaik dalam semua segi. Ianya tidak terhenti dalam urusan resmi, rutin tugasan harian dan sebagainya sahaja, malah meliputi keseluruhan cara hidup kita. Tanamkan azam dan tekad untuk bekerja lebih amanah, ikhlas, bersungguh-sungguh sepanjang 2020 nanti. Jadikanlah akhlak Rasulullah SAW sebagai panduan dalam kita melaksanakan tugasan sepanjang masa, iaitu sentiasa benar (sidiq) dan jujur setiap masa dan ketika, berusaha menyampaikan (tabligh) sesuatu yang benar samada kepada rakan sekerja mahupun pelanggan, sentiasa amanah dan ikhlas dalam pekerjaan dan bertanggungjawab, dan sentiasa berusaha untuk meningkatkan diri menjadi seorang yang cerdas, berilmu dan mempunyai intelektual yang tinggi (fathonah).

Saya percaya, jika semua sifat tersebut ada pada diri semua warga MSNM, tidak ada yang mustahil untuk kita capai sepanjang 2020 nanti. InsyaAllah.

Akhir sekali, marilah sama-sama kita perkukuhkan ukhuwah, memantapkan ekosistem yang produktif, membudayakan inovasi, dan terus berdoa agar kita diberikan kekuatan dan keupayaan dan dapat menyempurnakan segala amanah yang telah diberikan  dengan sebaiknya dalam mempertingkatkan sistem kehakiman syariah dan seterusnya MSNM dikurniakan kejayaan dan pencapaian yang lebih cemerlang yang berpaksikan syariah sebagai asas keadilan!

Selamat Tahun Baharu 2020

 Sekian, Wassalam.  

Syariah Asas Keadilan

Y.A.A. Datuk Mohd Nadzri bin Abdul Rahman
Ketua Hakim Syarie,
Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

Perutusan Y.A.A Ketua Hakim Syarie Mahkamah Syariah Negeri Melaka Tahun 2018

YAA Datuk Haji Mohd Radzi bin Haji Abd Latif

Bismillah &  Salam 

Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia.

         

Segala puji bagi Allah SWT, atas nikmat kesihatan dan ukhuwah kepada kita. Selawat dan salam buat Rasul SAW. Syukur ke hadrat Ilahi kerana dipertemukan lagi dalam tahun 2018, semoga tahun ini akan menjadi tahun kecemerlangan bagi kita semua.

Mahkamah Syariah Negeri Melaka, adalah agensi pelaksanaan undang-undang dan hukum syarak untuk rakyat negeri Melaka. Misi Mahkamah adalah untuk memberi pengadilan kepada setiap aduan yang dibawa, secara profesional, berkesan dan sistematik. Untuk meningkatkan mutu sistem penyampaian, pihak Mahkamah telah berusaha untuk mendapat akreditasi  dari badan pengiktirafan tempatan dan antarabangsa. Semua ini dilakukan untuk meraih kepercayaan dan meningkatkan tahap kepuasan hati pelanggan.

Bagi membuktikan usaha tersebut, saya dengan sukacitanya memaklumkan bahawa Mahkamah telah berjaya mengekalkan persijilan 5S dalam auditan penghujung tahun 2017, mengekalkan penarafan pematuhan SIRIM ISO 9001/2015 dan MS 1900:2014 patuh syariah. Disamping mengekalkan penarafan Amalan Hijau, Mahkamah juga menubuhkan sekretariat EKSA sebagai usaha mendapatkan penarafan Ekosistem Kondusif Sektor Awam anjuran MAMPU.  Mahkamah Syariah juga adalah salah satu jabatan dalam negeri Melaka yang terpilih untuk penarafan SSR DIY tahun 2018.

Mahkamah juga telah melebarkan sayapnya ke daerah kecil dengan perasmian Mahkamah Rendah Syariah Masjid Tanah, Alor Gajah. Cawangan ketiga Mahkamah Syariah Melaka ini dirasmikan oleh YAB   Datuk Seri Ir. Idris bin Haron, Ketua Menteri Melaka pada 9 Februari 2017. Manakala pada 4 Mac 2017 Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV, Sultan Muhammad V telah berkenan untuk merasmikan Mahkamah Rendah Syariah Sungai Rambai, Jasin. Ini merupakan cawangan keempat Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

Idea baru sentiasa dipupuk dikalangan pegawai dan kakitangan agar khidmat penyampaian kepada pelanggan sentiasa bertambah baik. Kumpulan Inovasi Mahkamah Syariah Melaka yang terdiri dari The Sheriff, Adiwarna dan Aura Kesidang saling bantu membantu dalam menyumbang inovasi kreatif. Tahniah diucapkan atas penyertaan dan kejayaan yang diraih di sepanjang tahun 2017. Saya berharap tahun 2018 akan ada kejayaan untuk diraih bagi mengharumkan nama Mahkamah Syariah Melaka.

Saya juga mahu semua pegawai dan kakitangan, berganding bahu dengan agensi persekutuan, bagi menyahut aspirasi YAA Ketua Pengarah / Ketua Hakim Syarie, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, Datuk Haji Mukhyuddin bin Hj Ibrahim untuk memartabatkan sistem kehakiman dan perundangan syariah. Semoga pada tahun ini, kita akan dapat meningkatkan lagi kerjasama strategik dengan agensi-agensi lain. Semua pegawai dan kakitangan meningkatkan ilmu pengetahun dan mengamalkan budaya kerja berintegriti dan berakauntabiliti.

Dalam usaha untuk menyempurnakan tanggungjawab sebagai penjawat awam, suka untuk diingatkan supaya kita berserah kepada Allah. InsyaAllah dengan niat yang baik dan kesungguhan untuk menunaikan amanah yang diberikan. Hasil dalam pekerjaan dan rezeki yang dinikmati akan kekal berkat dan diredhoi Allah SWT. Saya mendoakan agar Mahkamah Syariah Negeri Melaka, kekal sejahtera dan drahmati Allah. 

Sekian, Wassalam. Selamat Tahun Baru dan Selamat Maju Jaya.

Y.A.A. Datuk Haji Mohd Radzi bin Haji Abd Latif
Ketua Hakim Syarie,
Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

Perutusan Ketua Hakim Syarie Tahun 2020

YAA Tuan Mohd Nadzri bin Abdul Rahman

Bismillah &  Salam 

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera kepada semua.

Alhamdulillah pertamanya marilah sama-sama kita menzahirkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan rahmatNya kita dikurniakan peluang untuk melangkah ke tahun 2020 ini. Kita bersyukur kerana termasuk dalam kalangan mereka yang sentiasa peka dan prihatin akan waktu yang datang dan pergi dan sentiasa berusaha untuk menggunakan ia sebaiknya. Waktu adalah satu bentuk amanah dan satu kerugian besarlah kepada mereka yang membiarkan waktu berlalu tanpa melakukan sesuatu yang bermanfaat.

Sesungguhnya, tahun 2019 telah kita lalui dengan pelbagai kenangan pahit manis, ada diantara kita yang diberi ujian kesihatan dan keuzuran oleh Allah swt, perpindahan dan persaraan sahabat-sahabat yang kita sayangi sehingga kita terasa akan ketiadaan mereka, tak kurang juga yang kehilangan keluarga tercinta dan sebagainya. Kita juga dibebani dengan masalah kewangan yang agak sukar, namun itu tidak bermakna kita gagal mengejar impian kita sebagai entiti yang bekerja dalam satu organisasi. Sesungguhnya, walaupun kita kehilangan ramai tonggak yang menjadi tulang belakang organisasi dan kemampuan kewangan yang minimum, namun kita masih bekerja sebagai satu pasukan yang utuh dan banyak juga kejayaan yang telah kita capai sepanjang 12 bulan berlalu. Saya percaya semua pencapaian sepanjang tahun 2019 merupakan natijah kepada curahan keringat, usaha, komitmen penuh ikhlas dan kerjasama erat di kalangan seluruh warga MSNM menempuh cabaran dan rintangan dalam memastikan MSNM ini terus mencipta kecemerlangan.

Kita telah berjaya harungi tahun 2019 dengan penuh gemilang, saya tidak berhasrat untuk membilang semua kejayaan organisasi dan pelbagai inovasi yang pernah kita capai sepanjang 12 bulan yang lalu sehingga kita dikenali sebagai antara Mahkamah Syariah yang paling efektif dari segenap sudut dan segi, biarkan 2019 berlalu dengan pelbagai kemeriahan dan kejayaan yang telah kita harungi, dan kita tidak sepatutnya terus berbangga dengan apa yang telah kita capai, agar kita tidak terbuai oleh kejayaan masa lalu.

Tahun 2020 adalah tahun getir yang menentukan hala tuju Mahkamah Syariah Negeri Melaka. Kita harus memandang ke hadapan dan mencipta lebih banyak kejayaan berbanding masa silam. Untuk menjadi yang terbaik kita hendaklah terbaik dalam semua segi. Ianya tidak terhenti dalam urusan resmi, rutin tugasan harian dan sebagainya sahaja, malah meliputi keseluruhan cara hidup kita. Tanamkan azam dan tekad untuk bekerja lebih amanah, ikhlas, bersungguh-sungguh sepanjang 2020 nanti. Jadikanlah akhlak Rasulullah SAW sebagai panduan dalam kita melaksanakan tugasan sepanjang masa, iaitu sentiasa benar (sidiq) dan jujur setiap masa dan ketika, berusaha menyampaikan (tabligh) sesuatu yang benar samada kepada rakan sekerja mahupun pelanggan, sentiasa amanah dan ikhlas dalam pekerjaan dan bertanggungjawab, dan sentiasa berusaha untuk meningkatkan diri menjadi seorang yang cerdas, berilmu dan mempunyai intelektual yang tinggi (fathonah).

Saya percaya, jika semua sifat tersebut ada pada diri semua warga MSNM, tidak ada yang mustahil untuk kita capai sepanjang 2020 nanti. InsyaAllah.

Akhir sekali, marilah sama-sama kita perkukuhkan ukhuwah, memantapkan ekosistem yang produktif, membudayakan inovasi, dan terus berdoa agar kita diberikan kekuatan dan keupayaan dan dapat menyempurnakan segala amanah yang telah diberikan dengan sebaiknya dalam mempertingkatkan sistem kehakiman syariah dan seterusnya MSNM dikurniakan kejayaan dan pencapaian yang lebih cemerlang yang berpaksikan syariah sebagai asas keadilan!

Selamat Tahun Baharu 2020

Syariah Asas Keadilan

Y.A.A. Datuk Mohd Nadzri bin Abdul Rahman
Ketua Hakim Syarie,
Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

FaLang translation system by Faboba