Official Website

A- A A+
| A A A A |   Arial | PT Sans | Century |

1akses

Perutusan Ketua Hakim Syarie Tahun 2017

YAA Datuk Haji Mohd Radzi bin Haji Abd Latif

Bismillah &  Salam 

Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia.

          Alhamdulillah, Setinggi-Tinggi Kesyukuran Ke Hadrat Allah Swt Kerana Dengan Limpah Izin Dan Kurnia-Nya Jua Kita Semua Juga Masih Diberi Peluang Untuk Terus Menjalankan Amanah Dan Berbakti Di Muka Bumi Allah Ini. Semoga Gerbang Tahun 2017 Ini Dimulakan Dengan Semangat Dan Azam Yang Baru Serta Dibuka Segala Pintu Kebaikan Oleh Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih.

          Pertamanya, Saya Ingin Merakamkan Jutaan Terima Kasih Kepada Seluruh Warga Mahkamah Syariah Negeri Melaka Atas Pencapaian Yang Membanggakan Bagi Tahun 2016 Yang Telah Pun Melabuhkan Tirainya. Saya Berharap Agar Semangat Bekerja Berpasukan, Kegigihan Dan Keikhlasan Kita Semua Dalam Memenuhi Amanah Dan Tuntutan Kepada Agama, Bangsa Dan Negara Akan Terus Diberkati Dan Mencapai Matlamat Yang Dihasratkan. Masih Belum Terlambat Untuk Saya Mengucapkan Selamat Datang Tahun 2017. Semoga Dengan Kehadiran Tahun Baru Ini, Memberi Lebih Sinar Dan Harapan Buat Semua. Dengan Kesempatan Yang Diberikan Ini, Saya Mengharapkan Kita Dapat Menggunakan Dengan Sepenuh Manfaat Yang Ada Di Samping Memperbaiki Prestasi Ke Arah Yang Lebih Baik.

          Sepanjang Tahun 2016, Pelbagai Kejayaan Telah Ditempa Oleh Mahkamah Syariah Negeri Melaka Samada Dari Sudut Penambahbaikan Sistem Penyampaian Dan Perkhidmatan Serta Sistem Pentadbiran Yang Tersusun Sehingga Membolehkan Mahkamah Syariah Negeri Melaka Menerima Pelbagai Anugerah Dan Penghargaan. Kejayaan Dan Pencapaian Ini Tidak Lain Dan Tidak Bukan Adalah Merupakan Hasil Usaha Kesepaduan Antara Pegawai Dan Kakitangan Secara Keseluruhannya. Kita Ibarat Sebuah Bangunan Yang Tersergam Indah, Disokong Oleh Tiang-Tiang Dan Tapak Yang Kukuh. Jika Salah Satu Tiang Tersebut Rosak, Sudah Pasti Kedudukan Bangunan Tersebut Goyah Dan Tidak Selamat.

          Beberapa Kejayaan Dan Kenangan Manis Telah Dikecapi Oleh Mahkamah Syariah Negeri Melaka Pada Tahun 2016. Antaranya, Majlis Perasmian Kompleks Mahkamah Syariah Negeri Melaka, Majlis Pentauliahan Peguam Syarie Negeri Melaka,  Penarafan 5 Bintang Bagi Inspektorat Rekod Msn/Jksn Seluruh Malaysia-Jksm Dan Arkib Negara, Penarafan 5 Bintang Bagi Inspektorat Keselamatan, Selain Berjaya Mengekalkan Pensijilan 5s Oleh Mpc. Tidak Ketinggalan Juga Projek-Projek Inovasi Yang Berjaya Mengharumkan Nama Mahkamah Syariah Negeri Melaka Di Peringkat Negeri, Kebangsaan Dan Antarabangsa Dengan Kejayaan Kumpulan Inovasi Seperti Kejayaan Kumpulan Aura Kesidang Yang Berjaya Merangkul Anugerah Emas (Gold Award) Di International Convention On Quality Control Cicles (Icqcc) 2016 Di Bangkok, Thailand. Anugerah Emas Di Konvensyen Team Excellence Peringkat Wilayah Timur  2016 & Dianugerahkan 2 Bintang Di Konvensyen Team Excellence Peringkat Kebangsaan 2016 Bagi Kumpulan The Sheriff, Serta Banyak Lagi Kejayaan-Kejayaan Lain Yang Berjaya Membuka Mata Banyak Pihak Dan Mengiktiraf Kejayaan Mahkamah Syariah Negeri Melaka Secara Langsung Dan Tidak Langsung. Setelah Pelbagai Usaha Dan Pencapaian Telah Dapat Dilaksanakan Di Mahkamah Syariah Negeri Melaka, Saya Yakin Bahawa Mahkamah Syariah Negeri Melaka Mampu Menjadi Sebuah Institusi Kehakiman Syariah Yang Berwibawa Dan Adil Selari Dengan Visi Dan Misi Yang Dibawa, Dengan Adanya Sokongan Jitu Dan Kerjasama Daripada Semua Pihak Khususnya Warga Kerja Mahkamah Syariah Negeri Melaka, Pengamal Undang-Undang, Agensi-Agensi Agama Serta Masyarakat Secara Umumnya.

          Walaupun Tahun Baru 2017 Baru Sahaja Beberapa Hari Membuka Tirainya, Kita Semua Warga Mahkamah Syariah Negeri Melaka Bakal Disajikan Dengan Pelbagai Program-Program Dan Aktiviti-Aktiviti Yang Telahpun Dirangka Dan Disusun Atur Oleh Pihak Pengurusan Tertinggi. Antaranya Adalah, Majlis Perasmian Mahkamah Syariah Masjid Tanah Dan Mahkamah Rendah Syariah Sungai Rambai, Muzakarah Hakim Syarie, Muzakarah Penyelarasan Isu-Su Perundangan Dan Pengurusan Perundangan Antara Jabatan / Agensi Agama Negeri Melaka, Projek Geran Penyelidikan, Sukan Mahkamah Syariah Kali Ke-4, Melaka Selaku Tuan Rumah, Serta Beberapa Program Dan Aktiviti Lain Yang Akan Dimaklumkan Dari Masa Ke Semasa. Justeru Itu, Saya Menyeru Kepada Warga Mahkamah Syariah Negeri Melaka Agar Dapat Memberikan Komitmen Yang Jitu Dan Kesungguhan Yang Penuh Agar Segala Program Dan Aktiviti Yang Dirancang Pada Tahun 2017 Ini Dapat Dilaksanakan Dengan Jayanya, Dengan Harapan Kita Semua Dapat Merasai Manisnya Kejayaan Ini Bersama-Sama Di Hujungnya Nanti, Insya’allah.

          Di Akhir Kata, Saya Menyeru Kepada Semua Agar Jangan Mudah Berputus Asa Dan Berpuas Hati Dengan Apa Yang Kita Ada. Terima Kasih Sekali Lagi Kepada Semua Atas Segala Usaha Dan Tenaga Yang Telah Dicurahkan Sepanjang Tahun 2016. Semoga Jabatan Yang Kita Sayangi Ini Akan Terus Bergerak Maju Dan Menjadi Institusi Kehakiman Syariah Yang Berwibawa Berteraskan Keadilan. Apa Yang Kita Lakukan Pada Hari Ini Semoga Membuahkan Hasil Di Akhirat Kelak.

 

Sekian, Wassalam. Selamat Tahun Baru dan Selamat Maju Jaya.

Y.A.A. Datuk Haji Mohd Radzi bin Haji Abd Latif
Ketua Hakim Syarie,
Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

FaLang translation system by Faboba