Official Website

A- A A+
| A A A A |   Arial | PT Sans | Century |

1akses

Perutusan YAA Datuk Ketua Hakim Syarie Mahkamah Syariah Negeri Melaka Aidiladha 1441H / 2020

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

ALHAMDULILLAH WA SHUKRU LILLAH, SEGALA PUJI BAGI ALLAH TUHAN SEMESTA ALAM, YANG TELAH MEMANJANGKAN UMUR KITA DALAM KESIHATAN YANG BAIK DAN SEJAHTERA, SELAWAT DAN SALAM KEPADA RASUL JUNJUNGAN, MEMBAWA PETUNJUK SEPANJANG ZAMAN.

KEDATANGAN AIDIL ADHA SETIAP TAHUN SENTIASA MENGINGATKAN KITA TENTANG SEJARAH NABI IBRAHIM A.S DAN ANAKNYA NABI ISMAIL A.S. ALLAH SWT MENJADIKAN SEJARAH INI BERLAKU SEBAGAI PEDOMAN DAN PETUNJUK BAGI UMAT ISLAM UNTUK MENGORBANKAN HARTA DAN JIWA DEMI KEIMANAN KEPADA ALLAH SWT.

SEMPENA AIDIL ADHA INI MARILAH KITA SAMA-SAMA BERMUHASABAH DIRI DAN MENELUSURI SEJARAH PARA ANBIYA’ YANG SENTIASA TAAT DENGAN PERINTAH ALLAH DAN SANGGUP MEMBELANJAKAN SELURUH HARTANYA UNTUK AGAMA ISLAM YANG TERCINTA. BETAPA HEBAT DAN DAHSYATNYA PENGORBANAN MEREKA DEMI ISLAM. MAMPUKAH KITA MENGIKUT JEJAK LANGKAH MEREKA DENGAN MELAKUKAN PENGORBANAN YANG IKHLAS DAN KOMITED YANG HANYA MENGHARAPKAN KEREDHAAN ALLAH SWT.

SAMBUTAN HARI RAYA AIDILADHA TAHUN INI DALAM SUASANA NEGARA KITA MASIH LAGI DALAM USAHA MEMERANGI PENULARAN WABAK PANDEMIK COVID-19. KITA MASIH BERADA DALAM TEMPOH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN BERSYARAT (PKPP) SEHINGGA 31 OGOS 2020. SAMBUTAN AIDILADHA DAN IBADAH KORBAN DIBENARKAN TERTAKLUK KEPADA SOP PIHAK BERKUASA AGAMA ISLAM. WALAUBAGAIMANAPUN KENDURI DAN RUMAH TERBUKA YANG MEMBABITKAN KEHADIRAN ORANG RAMAI SEHINGGA MENYUKARKAN PENJARAKAN SOSIAL DAN PEMATUHAN SOP, TIDAK DIBENARKAN.

SEHUBUNGAN ITU, SUKA SAYA BERPESAN KEPADA SELURUH WARGA MSNM AGAR SENTIASA MEMATUHI SOP YANG TELAH DITETAPKAN DALAM APA JUA AKTIVITI SAMBUTAN AIDILADHA SAMADA ZIARAH MENZIARAH KAUM KELUARGA, MELAKSANAKAN IBADAH KORBAN DAN SEBAGAINYA. BAGI YANG PULANG KE KAMPUNG MEMANDULAH DENGAN BERHEMAH. SEMOGA TUAN/PUAN SELAMAT SAMPAI KE DESTINASI DALAM KEADAAN SELAMAT DAN SEJAHTERA.

PADA KESEMPATAN INI JUGA, DENGAN NAWAITU MURNI LAGI PENUH TAWADUK DI HATI, SAYA MENYUSUN RAPI SEPULUH JARI, MEMOHON AMPUN SERTA KEMAAFAN ATAS SEBARANG KESALAHAN DAN KEKHILAFAN. MAAF ZAHIR MAHUPUN BATIN. SEMOGA KITA MENGAMBIL PENGAJARAN DI SEBALIK ERTI PENGORBANAN DAN MENGHAYATI DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN.

AKHIR KALAM, SAYA BERDOA SEMOGA ALLAH SWT MENGURNIAKAN KESEJAHTERAAN KE ATAS SELURUH WARGA MSNM SERTA UMAT ISLAM UNTUK MENYAMBUT PERAYAAN INI DENGAN PENUH RASA KEGEMBIRAAN BERSAMA-SAMA KELUARGA.

INDAH LANGIT KERANA AWAN,
INDAH LAUT KERANA OMBAK KEBIRUAN.
INDAH AIDILFITRI KERANA KEMAAFAN
INDAH AIDILADHA KERANA PENGORBANAN

اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْد

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA…..

SEKIAN,

WASSALAMMUALAIKUM W.B.T.

“MELAKAKU MAJU JAYA, RAKYAT BAHAGIA, MENGGAMIT DUNIA.”

“SYARIAH ASAS KEADILAN”

YAA DATUK MOHD NADZRI BIN HAJI ABDUL RAHMAN
KETUA HAKIM SYARIE,
MAHKAMAH SYARIAH NEGERI MELAKA.

FaLang translation system by Faboba