Official Website

A- A A+
| A A A A |   Arial | PT Sans | Century |

1akses

PERUTUSAN YAA DATUK KETUA HAKIM SYARIE MAHKAMAH SYARIAH NEGERI MELAKA HARI KEMERDEKAAN YANG KE 63 TAHUN 2020

PERUTUSAN YAA DATUK KETUA HAKIM SYARIE

MAHKAMAH SYARIAH NEGERI MELAKA

HARI KEMERDEKAAN YANG KE 63

TAHUN 2020

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

“MELAKAKU MAJU JAYA, RAKYAT BAHAGIA, MENGGAMIT DUNIA.”

ALHAMDULILLAH WA SHUKRU LILLAH, SEGALA PUJI BAGI ALLAH TUHAN SEMESTA ALAM, YANG TELAH MEMANJANGKAN UMUR KITA DALAM KESIHATAN YANG BAIK DAN SEJAHTERA, SELAWAT DAN SALAM KEPADA RASUL JUNJUNGAN, MEMBAWA PETUNJUK SEPANJANG ZAMAN.

HARI KEBANGSAAN PADA TAHUN INI BERTEMAKAN “MALAYSIA PRIHATIN”. TEMA INI AMAT BERTEPATAN DENGAN ASPIRASI YANG DIDUKUNG KERAJAAN, BAHAWA SELURUH RAKYAT MALAYSIA, SAMA ADA PENJAWAT AWAM, SEKTOR SWASTA, SUKARELAWAN NGO MAHUPUN ORANG PERSEORANGAN TURUT BERSAMA-SAMA MEMERANGI MUSUH DI KALA INI IAITU WABAK COVID-19. MANAKALA PRIHATIN MENUNJUKKAN INISIATIF KERAJAAN YANG MERANGKUMI ASPEK EKONOMI, KEBAJIKAN DAN KELANGSUNGAN RAKYAT MALAYSIA.

SATU PERKARA YANG TIDAK BOLEH DILUPAKAN, APABILA KITA DAPAT BERKUMPUL DALAM SUASANA YANG CUKUP AMAN DAN HARMONI, MAKA TIDAK ADA SESIAPA YANG BOLEH MENAFIKAN BAHAWA, IA ADALAH BERKAT JASA, BAKTI DAN PENGORBANAN PARA PERAJURIT SERTA ANGGOTA KESELAMATAN TANAH AIR.

NAMUN BEGITU PADA TAHUN INI, KITA BERHADAPAN DENGAN ANCAMAN WABAK YANG TIDAK DAPAT DILIHAT. PENGORBANAN DAN JASA BARISAN HADAPAN YANG JUGA TIDAK KENAL PENAT DAN LELAH BAGI MENJAMIN KESEJAHTERAAN DAN KESIHATAN RAKYAT MALAYSIA TIDAK DAPAT DINAFIKAN. IANYA PASTI TERPAHAT SEBAGAI SEJARAH YANG AKAN DIKENANG SEPANJANG ZAMAN.

BAGI KITA SEBAGAI KAKITANGAN MAHKAMAH SYARIAH NEGERI MELAKA (MSNM), SAYA MENYERU AGAR KITA HARUSLAH JUGA PRIHATIN DENGAN SAMA-SAMA MERAIKAN HARI KEMERDEKAAN DENGAN SEMANGAT BERSAMA-SAMA MENYUMBANG TENAGA DAN BAKTI KEPADA MASYARAKAT SEBAIK MUNGKIN WALAUPUN DALAM KEADAAN NORMA BARU.

DIKESEMPATAN INI JUGA INGIN SAYA MERAKAMKAN SEKALUNG PENGHARGAAN DAN TERIMA KASIH KEPADA KAKITANGAN MSNM YANG BERTUKAR KELUAR IAITU TUAN MOHD DHIAUDDIN BIN MOHAMAD YUSOF. SEGALA JASA, BAKTI DAN BUDI TUAN AKAN SENTIASA KAMI KENANG, SELAMAT MAJU JAYA DITEMPAT BARU. PASTINYA TUAN AKAN LEBIH CEMERLANG DALAM PEKERJAAN.

BAGI PUAN SAODAH BINTI ADNAN YANG BERTUKAR MASUK KE MSNM, SELAMAT DATANG SAYA UCAPKAN. SEMOGA KEHADIRAN PUAN AKAN MENAMBAHKAN LAGI MUTU PERKHIDMATAN DAN BERSAMA-SAMA MEMASTIKAN MSNM TERUS CEMERLANG. SAYA YAKIN DAN PERCAYA BAHAWA DENGAN PENGALAMAN DAN ILMU YANG ADA PADA PUAN PASTI AKAN MEMBERIKAN IMPAK YANG BAIK KEPADA MSNM.

SUKA SAYA BERPESAN, PATUHILAH SOP YANG DITETAPKAN DALAM NORMA BARU BAIK DALAM MELAKSANAKAN TUGAS MAHUPUN KEHIDUPAN SEHARIAN. JANGANLAH KITA SEMUA LEKA, KERANA PERJUANGAN KITA MASIH BELUM SELESAI SELAGI WABAK INI MENJADI ANCAMAN.

AKHIR KALAM, SAYA BERDOA SEMOGA ALLAH SWT MENGURNIAKAN KESEJAHTERAAN DAN KESIHATAN YANG BERPANJANGAN KE ATAS SELURUH WARGA MSNM, RAKYAT MALAYSIA SERTA SELURUH UMAT ISLAM. RAIKANLAH SAMBUTAN INI DENGAN PENUH RASA KEGEMBIRAAN BERSAMA-SAMA KELUARGA. SELAMAT HARI MERDEKA KE 63….!!!!

SEKIAN, WASSALAMMUALAIKUM W.B.T.

SYARIAH ASAS KEADILAN

YAA  DATUK MOHD NADZRI BIN ABDUL RAHMAN
KETUA HAKIM SYARIE,
MAHKAMAH SYARIAH NEGERI MELAKA.

FaLang translation system by Faboba