Official Website

A- A A+
| A A A A |   Arial | PT Sans | Century |

1akses

PERUTUSAN Y.A.A. KETUA HAKIM SYARIE MELAKA 2021

 بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Segala pujian hanya bagi Allah SWT yang memberi nikmat dan rahmat sekalian alam. Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Syukur kehadrat Ilahi dengan limpah dan kurnianya dapat kita harungi tahun 2020 walaupun pelbagai halangan dan rintangan. Sedikit sebanyak ianya telah mematangkan kita dikala negara tercinta dilanda wabak pandemik Covid -19. Pastinya kita perlu lebih bersedia untuk menghadapi tahun 2021 yang lebih mencabar.

Di kesempatan ini saya mengambil ruang dan peluang untuk merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada seluruh warga kerja Mahkamah Syariah Negeri Melaka (MSNM), di atas komitmen dan kerjasama yang ditunjukkan dalam melaksanakan segala tanggungjawab yang diamanahkan sepanjang tahun 2020, sehingga kita berjaya melabuhkan tirai tahun ini. Tidak lupa juga buat semua pelanggan MSNM dan semua pihak yang sentiasa memberikan sokongan dan cakna kepada perkembangan MSNM.

Kedatangan tahun 2021 sudah pasti akan menjanjikan cabaran yang lebih hebat kepada warga kerja MSNM. Sayugia itu, saya menyeru agar kita semua terus bersatu hati dalam menghadapi segala rintangan dan cabaran mendatang, yang pastinya menjadi nilai yang perlu dibayar oleh kita dalam mencapai kecemerlangan. Kita hendaklah sentiasa mengamalkan budaya kerja berprestasi tinggi dan cemerlang dalam melaksanakan amanah yang diberikan. Selain itu, segala “Standard Operation Procedure” (SOP) dan arahan berkaitan pencegahan penyebaran wabak Covid-19 hendaklah dipatuhi dan diutamakan semasa melaksanakan tugas dalam norma baharu.

Pelaksanaan agenda 2021 MSNM perlu dirancang dengan lebih kreatif dan inovatif bagi mencapai visi dan misi jabatan. Ini amat penting sebagai strategi pelaksanaan agenda 2021 agar segala keputusan dan tindakan yang dilaksanakan akan menjadi lebih sistematik, teratur dan berkesan ke arah membentuk hala tuju yang jelas, selaras dengan undang-undang dan memberi manafaat serta memenuhi kehendak pelanggan. Namun jangan dilupakan, pelaksanaan agenda yang berjaya dilaksanakan tahun sebelum perlu diteruskan serta ditambah baik dan mencari solusi pada setiap kelemahan yang dikenalpasti agar perkhidmatan MSNM lebih efisien.

Kepada pegawai yang bertukar keluar saya rakamkan setinggi penghargaan dan terima kasih atas jasa dan khidmat bakti sepanjang berkhidmat di MSNM, semoga lebih cemerlang ditempat yang baru. Tidak lupa juga ucapan tahniah kepada pengerusi dan semua ahli jawatankuasa Kelab Kebajikan dan Sukan Mahkamah Syariah Negeri Melaka yang senantiasa cakna kepada kebajikan kakitangan Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

Akhir kata dengan semangat tahun baru saya menyeru seluruh warga kerja MSNM untuk mempertingkatkan keazaman dan semangat jati diri untuk membawa MSNM ke mercu kecemerlangan. Berbekalkan usaha yang lebih gigih, disiplin yang tinggi serta berpegang pada nilai-nilai dalam kehidupan, MSNM pasti akan lebih cemerlang pada tahun 2021. Semoga segala segala sumbangan dan niat suci murni serta semangat kental yang kita semua warisi untuk berkhidmat dengan lebih cemerlang di Tahun 2021 akan menjadi satu kenyataan serta ibadah yang sentiasa memperolehi keberkatan dari Allah SWT, InsyaAllah.

“Selamat Tahun Baru 2021”.

Sekian, Wassalam.

Syariah Asas Keadilan

Y.A.A. Datuk Nadzi bin Abdul Rahman
Ketua Hakim Syarie,
Mahkamah Syariah Negeri Melaka

PERUTUSAN YAA DATUK KETUA HAKIM SYARIE MAHKAMAH SYARIAH NEGERI MELAKA AIDILFITRI 1441H / 2020

 


بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


PERTAMA-TAMANYA MARILAH KITA MEMANJATKAN KESYUKURAN KE HADRAT ALLAH SWT KERANA TELAH MEMBERI RAHMAT KESIHATAN UNTUK KITA MERASAI NIKMAT BERPUASA DI BULAN RAMADHAN SEPERTI MANA YANG TELAH DISYARIATKAN OLEH AGAMA ISLAM DAN SETERUSNYA MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI.

HARI RAYA AIDILFITRI DISAMBUT SEBAGAI KEMENANGAN, BAGI MEREKA YANG MENGERJAKAN IBADAT PUASA RAMADHAN DENGAN SEMPURNA. KEMENANGAN INI BUKAN SAHAJA MENANG KERANA BERJAYA MENGAWAL NAFSU MAKAN DAN MINUM SELAMA SEBULAN PADA SIANG HARI RAMADHAN, TETAPI KEMENANGAN, MENGHALANG DIRI DARIPADA MELAKUKAN APA JUA PERKARA YANG DILARANG.

SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI TAHUN INI ADALAH DALAM SUASANA YANG AGAK BERBEZA DARI NORMA DAN KELAZIMAN-NYA. KETIKA INI; NEGARA KITA MASIH LAGI DALAM USAHA MEMERANGI PENULARAN WABAK PANDEMIK COVID-19. KITA MASIH BERADA DALAM TEMPOH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN BERSYARAT (PKPB) SEHINGGA 9 JUN 2020.

INGIN SAYA BERPESAN BUAT WARGA KERJA MSNM,

KALAU PEGI BELI BARANG-BARANG TERUSLAH BALIK KE RUMAH, TAK PERLULAH MERAYAU ATAU MEREWANG ATAU MEREWANG KE TEMPAT LAIN, SUDAH RAMAI DI KALANGAN MASYARAKAT KITA, DI NEGERI MELAKA KHUSUSNYA YANG TERPAKSA DIKUARANTIN AKIBAT DIDAPATI POSITIF COVID-19. PERKARA INI BUKANLAH MAIN-MAIN DAN HENDAKLAH DITANGANI OLEH KITA SECARA SERIUS.

BAGI YANG DIPERANTAUAN PULA, TRADISI BALIK KAMPUNG UNTUK MENYAMBUT AIDILFITRI SETIAP TAHUN TIDAK DAPAT DITERUSKAN TAHUN INI. KITA TIDAK DIBENARKAN PULANG KE KAMPUNG UNTUK BERHARI RAYA. LARANGAN MERENTAS NEGERI INI BUKANLAH UNTUK MENYUSAHKAN KITA TAPI UNTUK KESELAMATAN DAN KESIHATAN SEMUA. PATUHI SOP DAN PERATURAN DEMI KESELAMATAN DIRI DAN KELUARGA.

KEHIDUPAN SEHARIAN KITA TIDAK LAGI SAMA SEPERTI SEBELUM INI. INI HAKIKAT YANG KITA SEMUA PERLU TERIMA. KITA SEDANG BERHADAPAN MUSUH SENYAP DAN TIDAK KELIHATAN. INI ADALAH REALITI KEHIDUPAN YANG KITA PERLU TEMPUHI SEKARANG.

PADA KESEMPATAN INI JUGA, SAYA DENGAN PENUH RASA TAWADUK, MENYUSUN JARI NAN SEPULUH MEMOHON AMPUN KEMAAFAN ZAHIR DAN BATIN BAGI PIHAK DIRI, ISTERI SERTA SEISI KELUARGA SAYA ATAS SEGALA KESALAHAN DAN APA JUA KEKHILAFAN. MARILAH KITA RAPATKAN SAF UNTUK SAMA-SAMA BERGERAK KE HADAPAN DENGAN SEMANGAT ESPRIT DE CORPS YANG KUKUH.

AKHIR KALAM, SAYA BERDOA SEMOGA ALLAH SWT MENGURNIAKAN KESEJAHTERAAN KE ATAS SELURUH WARGA MSNM SERTA UMAT ISLAM UNTUK MENYAMBUT PERAYAAN INI DENGAN PENUH RASA KEGEMBIRAAN BERSAMA-SAMA KELUARGA. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ

الْحَمْدُ وَللهِ أَكْبَرُ اللهُ

SEKIAN,

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T.

SYARIAH ASAS KEADILAN

YAA DATUK MOHD NADZRI BIN ABDUL RAHMAN
KETUA HAKIM SYARIE
MAHKAMAH SYARIAH NEGERI MELAKA

Perutusan Ketua Hakim Syarie Sempena Tahun Baru 2020

YAA Tuan Mohd Nadzri bin Abdul Rahman

Bismillah &  Salam 

Assalamualaikum  w.b.t dan Salam Sejahtera kepada semua.

Alhamdulillah pertamanya marilah sama-sama kita menzahirkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan rahmatNya kita dikurniakan peluang untuk melangkah ke tahun 2020 ini. Kita bersyukur kerana termasuk dalam kalangan mereka yang sentiasa peka dan prihatin akan waktu yang datang dan pergi dan sentiasa berusaha untuk menggunakan ia sebaiknya. Waktu adalah satu bentuk amanah dan satu kerugian besarlah kepada mereka yang membiarkan waktu berlalu tanpa melakukan sesuatu yang bermanfaat.

Sesungguhnya, tahun 2019 telah kita lalui dengan pelbagai kenangan pahit manis, ada diantara kita yang diberi ujian kesihatan dan keuzuran oleh Allah swt, perpindahan dan  persaraan sahabat-sahabat yang kita sayangi sehingga kita terasa akan ketiadaan mereka, tak kurang juga yang kehilangan keluarga tercinta dan sebagainya. Kita juga dibebani dengan masalah kewangan yang agak sukar, namun itu tidak bermakna kita gagal mengejar impian kita sebagai entiti yang bekerja dalam satu organisasi. Sesungguhnya, walaupun kita kehilangan ramai tonggak yang menjadi tulang belakang organisasi dan kemampuan kewangan yang minimum, namun kita masih bekerja sebagai satu pasukan yang utuh dan banyak juga kejayaan yang telah kita capai sepanjang 12 bulan berlalu. Saya percaya semua pencapaian sepanjang tahun 2019 merupakan natijah kepada curahan keringat, usaha, komitmen penuh ikhlas dan kerjasama erat di kalangan seluruh warga MSNM menempuh cabaran dan rintangan dalam memastikan MSNM ini terus mencipta kecemerlangan.

Kita telah berjaya harungi tahun 2019 dengan penuh gemilang, saya tidak berhasrat untuk membilang semua kejayaan organisasi dan pelbagai inovasi yang pernah kita capai sepanjang 12 bulan yang lalu sehingga kita dikenali sebagai antara Mahkamah Syariah yang paling efektif dari segenap sudut dan segi, biarkan 2019 berlalu dengan pelbagai kemeriahan dan kejayaan yang telah kita harungi, dan kita tidak sepatutnya terus berbangga dengan apa yang telah kita capai, agar kita tidak terbuai oleh kejayaan masa lalu. 

Tahun 2020 adalah tahun getir yang menentukan hala tuju Mahkamah Syariah Negeri Melaka. Kita harus memandang ke hadapan dan mencipta lebih banyak kejayaan berbanding masa silam. Untuk menjadi yang terbaik kita hendaklah terbaik dalam semua segi. Ianya tidak terhenti dalam urusan resmi, rutin tugasan harian dan sebagainya sahaja, malah meliputi keseluruhan cara hidup kita. Tanamkan azam dan tekad untuk bekerja lebih amanah, ikhlas, bersungguh-sungguh sepanjang 2020 nanti. Jadikanlah akhlak Rasulullah SAW sebagai panduan dalam kita melaksanakan tugasan sepanjang masa, iaitu sentiasa benar (sidiq) dan jujur setiap masa dan ketika, berusaha menyampaikan (tabligh) sesuatu yang benar samada kepada rakan sekerja mahupun pelanggan, sentiasa amanah dan ikhlas dalam pekerjaan dan bertanggungjawab, dan sentiasa berusaha untuk meningkatkan diri menjadi seorang yang cerdas, berilmu dan mempunyai intelektual yang tinggi (fathonah).

Saya percaya, jika semua sifat tersebut ada pada diri semua warga MSNM, tidak ada yang mustahil untuk kita capai sepanjang 2020 nanti. InsyaAllah.

Akhir sekali, marilah sama-sama kita perkukuhkan ukhuwah, memantapkan ekosistem yang produktif, membudayakan inovasi, dan terus berdoa agar kita diberikan kekuatan dan keupayaan dan dapat menyempurnakan segala amanah yang telah diberikan  dengan sebaiknya dalam mempertingkatkan sistem kehakiman syariah dan seterusnya MSNM dikurniakan kejayaan dan pencapaian yang lebih cemerlang yang berpaksikan syariah sebagai asas keadilan!

Selamat Tahun Baharu 2020

 Sekian, Wassalam.  

Syariah Asas Keadilan

Y.A.A. Datuk Mohd Nadzri bin Abdul Rahman
Ketua Hakim Syarie,
Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

Perutusan Y.A.A Ketua Hakim Syarie Mahkamah Syariah Negeri Melaka Tahun 2018

YAA Datuk Haji Mohd Radzi bin Haji Abd Latif

Bismillah &  Salam 

Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia.

         

Segala puji bagi Allah SWT, atas nikmat kesihatan dan ukhuwah kepada kita. Selawat dan salam buat Rasul SAW. Syukur ke hadrat Ilahi kerana dipertemukan lagi dalam tahun 2018, semoga tahun ini akan menjadi tahun kecemerlangan bagi kita semua.

Mahkamah Syariah Negeri Melaka, adalah agensi pelaksanaan undang-undang dan hukum syarak untuk rakyat negeri Melaka. Misi Mahkamah adalah untuk memberi pengadilan kepada setiap aduan yang dibawa, secara profesional, berkesan dan sistematik. Untuk meningkatkan mutu sistem penyampaian, pihak Mahkamah telah berusaha untuk mendapat akreditasi  dari badan pengiktirafan tempatan dan antarabangsa. Semua ini dilakukan untuk meraih kepercayaan dan meningkatkan tahap kepuasan hati pelanggan.

Bagi membuktikan usaha tersebut, saya dengan sukacitanya memaklumkan bahawa Mahkamah telah berjaya mengekalkan persijilan 5S dalam auditan penghujung tahun 2017, mengekalkan penarafan pematuhan SIRIM ISO 9001/2015 dan MS 1900:2014 patuh syariah. Disamping mengekalkan penarafan Amalan Hijau, Mahkamah juga menubuhkan sekretariat EKSA sebagai usaha mendapatkan penarafan Ekosistem Kondusif Sektor Awam anjuran MAMPU.  Mahkamah Syariah juga adalah salah satu jabatan dalam negeri Melaka yang terpilih untuk penarafan SSR DIY tahun 2018.

Mahkamah juga telah melebarkan sayapnya ke daerah kecil dengan perasmian Mahkamah Rendah Syariah Masjid Tanah, Alor Gajah. Cawangan ketiga Mahkamah Syariah Melaka ini dirasmikan oleh YAB   Datuk Seri Ir. Idris bin Haron, Ketua Menteri Melaka pada 9 Februari 2017. Manakala pada 4 Mac 2017 Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV, Sultan Muhammad V telah berkenan untuk merasmikan Mahkamah Rendah Syariah Sungai Rambai, Jasin. Ini merupakan cawangan keempat Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

Idea baru sentiasa dipupuk dikalangan pegawai dan kakitangan agar khidmat penyampaian kepada pelanggan sentiasa bertambah baik. Kumpulan Inovasi Mahkamah Syariah Melaka yang terdiri dari The Sheriff, Adiwarna dan Aura Kesidang saling bantu membantu dalam menyumbang inovasi kreatif. Tahniah diucapkan atas penyertaan dan kejayaan yang diraih di sepanjang tahun 2017. Saya berharap tahun 2018 akan ada kejayaan untuk diraih bagi mengharumkan nama Mahkamah Syariah Melaka.

Saya juga mahu semua pegawai dan kakitangan, berganding bahu dengan agensi persekutuan, bagi menyahut aspirasi YAA Ketua Pengarah / Ketua Hakim Syarie, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, Datuk Haji Mukhyuddin bin Hj Ibrahim untuk memartabatkan sistem kehakiman dan perundangan syariah. Semoga pada tahun ini, kita akan dapat meningkatkan lagi kerjasama strategik dengan agensi-agensi lain. Semua pegawai dan kakitangan meningkatkan ilmu pengetahun dan mengamalkan budaya kerja berintegriti dan berakauntabiliti.

Dalam usaha untuk menyempurnakan tanggungjawab sebagai penjawat awam, suka untuk diingatkan supaya kita berserah kepada Allah. InsyaAllah dengan niat yang baik dan kesungguhan untuk menunaikan amanah yang diberikan. Hasil dalam pekerjaan dan rezeki yang dinikmati akan kekal berkat dan diredhoi Allah SWT. Saya mendoakan agar Mahkamah Syariah Negeri Melaka, kekal sejahtera dan drahmati Allah. 

Sekian, Wassalam. Selamat Tahun Baru dan Selamat Maju Jaya.

Y.A.A. Datuk Haji Mohd Radzi bin Haji Abd Latif
Ketua Hakim Syarie,
Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

Perutusan Ketua Hakim Syarie Tahun 2020

YAA Tuan Mohd Nadzri bin Abdul Rahman

Bismillah &  Salam 

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera kepada semua.

Alhamdulillah pertamanya marilah sama-sama kita menzahirkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan rahmatNya kita dikurniakan peluang untuk melangkah ke tahun 2020 ini. Kita bersyukur kerana termasuk dalam kalangan mereka yang sentiasa peka dan prihatin akan waktu yang datang dan pergi dan sentiasa berusaha untuk menggunakan ia sebaiknya. Waktu adalah satu bentuk amanah dan satu kerugian besarlah kepada mereka yang membiarkan waktu berlalu tanpa melakukan sesuatu yang bermanfaat.

Sesungguhnya, tahun 2019 telah kita lalui dengan pelbagai kenangan pahit manis, ada diantara kita yang diberi ujian kesihatan dan keuzuran oleh Allah swt, perpindahan dan persaraan sahabat-sahabat yang kita sayangi sehingga kita terasa akan ketiadaan mereka, tak kurang juga yang kehilangan keluarga tercinta dan sebagainya. Kita juga dibebani dengan masalah kewangan yang agak sukar, namun itu tidak bermakna kita gagal mengejar impian kita sebagai entiti yang bekerja dalam satu organisasi. Sesungguhnya, walaupun kita kehilangan ramai tonggak yang menjadi tulang belakang organisasi dan kemampuan kewangan yang minimum, namun kita masih bekerja sebagai satu pasukan yang utuh dan banyak juga kejayaan yang telah kita capai sepanjang 12 bulan berlalu. Saya percaya semua pencapaian sepanjang tahun 2019 merupakan natijah kepada curahan keringat, usaha, komitmen penuh ikhlas dan kerjasama erat di kalangan seluruh warga MSNM menempuh cabaran dan rintangan dalam memastikan MSNM ini terus mencipta kecemerlangan.

Kita telah berjaya harungi tahun 2019 dengan penuh gemilang, saya tidak berhasrat untuk membilang semua kejayaan organisasi dan pelbagai inovasi yang pernah kita capai sepanjang 12 bulan yang lalu sehingga kita dikenali sebagai antara Mahkamah Syariah yang paling efektif dari segenap sudut dan segi, biarkan 2019 berlalu dengan pelbagai kemeriahan dan kejayaan yang telah kita harungi, dan kita tidak sepatutnya terus berbangga dengan apa yang telah kita capai, agar kita tidak terbuai oleh kejayaan masa lalu.

Tahun 2020 adalah tahun getir yang menentukan hala tuju Mahkamah Syariah Negeri Melaka. Kita harus memandang ke hadapan dan mencipta lebih banyak kejayaan berbanding masa silam. Untuk menjadi yang terbaik kita hendaklah terbaik dalam semua segi. Ianya tidak terhenti dalam urusan resmi, rutin tugasan harian dan sebagainya sahaja, malah meliputi keseluruhan cara hidup kita. Tanamkan azam dan tekad untuk bekerja lebih amanah, ikhlas, bersungguh-sungguh sepanjang 2020 nanti. Jadikanlah akhlak Rasulullah SAW sebagai panduan dalam kita melaksanakan tugasan sepanjang masa, iaitu sentiasa benar (sidiq) dan jujur setiap masa dan ketika, berusaha menyampaikan (tabligh) sesuatu yang benar samada kepada rakan sekerja mahupun pelanggan, sentiasa amanah dan ikhlas dalam pekerjaan dan bertanggungjawab, dan sentiasa berusaha untuk meningkatkan diri menjadi seorang yang cerdas, berilmu dan mempunyai intelektual yang tinggi (fathonah).

Saya percaya, jika semua sifat tersebut ada pada diri semua warga MSNM, tidak ada yang mustahil untuk kita capai sepanjang 2020 nanti. InsyaAllah.

Akhir sekali, marilah sama-sama kita perkukuhkan ukhuwah, memantapkan ekosistem yang produktif, membudayakan inovasi, dan terus berdoa agar kita diberikan kekuatan dan keupayaan dan dapat menyempurnakan segala amanah yang telah diberikan dengan sebaiknya dalam mempertingkatkan sistem kehakiman syariah dan seterusnya MSNM dikurniakan kejayaan dan pencapaian yang lebih cemerlang yang berpaksikan syariah sebagai asas keadilan!

Selamat Tahun Baharu 2020

Syariah Asas Keadilan

Y.A.A. Datuk Mohd Nadzri bin Abdul Rahman
Ketua Hakim Syarie,
Mahkamah Syariah Negeri Melaka.

FaLang translation system by Faboba