Laman Web Rasmi
A- A A+
| A A A A |   Arial | PT Sans | Century |

1akses

Umum

SOALAN 1 :
Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya bekas suami enggan mematuhi perintah Mahkamah ?

JAWAPAN :
Anda boleh :
1. Memfailkan saman penghutang penghakiman; atau
2. Jika ingkar, memohon penguatkuasaan perintah; atau
3. Jika masih ingkar, maka boleh memohon pelaksanaan perintah sama ada melalui pengkomitan ke penjara, penyitaan dan penjualan serta hiwalah (garnishment);
4. Selain itu, anda boleh membuat pengaduan di bahagian penguatkuasaan JAIM untuk tindakan;
5. Rujuk kepada Bahagian Sokongan Keluarga, Mahkamah Syariah Negeri Melaka. (berkaitan nafkah).

SOALAN 2 :
Saya telah mendaftar permohonan, bilakah kes saya akan disebut di mahkamah ?

JAWAPAN :
Setelah kes tersebut didaftar, kebiasaannya Mahkamah akan menetapkan tarikh sebutan dalam tempoh 21 hari selepas pendaftaran, namun tertakluk kepada jumlah kes-kes yang ditetapkan di hadapan Hakim.

SOALAN 3 :
Bagaimanakah cara untuk saya mendapatkan khidmat guaman sekiranya saya tidak berkemampuan ?

JAWAPAN :
Anda boleh berhubung dengan Biro Bantuan Guaman Melaka, Tingkat 8, Wisma Persekutuan, Jalan Hang Tuah, Melaka di talian 06-2841952.

SOALAN 4 : 
Bagaimana seseorang isteri itu boleh disabitkan nusyuz ?

JAWAPAN :
Mahkamah boleh mensabitkan seorang isteri itu nusyuz sekiranya terbukti bahawa isteri tersebut enggan   ( tanpa apa-apa sebab yang sah mengikut Hukum Syarak)  mematuhi kemahuan @ perintah sah suami antara lain ;

1. Menjauhkan diri dari suaminya
2. Dia meninggalkan rumah bertentangan dengan kemahuan suami
3. Dia enggan berpindah bersama suaminya  (Sekyen 60 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Negeri Melaka)

SOALAN 5 :
Siapakah yang berhak terhadap tuntutan hak jagaan anak ?

JAWAPAN :
Secara asalnya , Hukum Syarak menetapkan bahawa ibu lebih berhak terhadap penjagaan anak (Hadanah) sekiranya ibu hilang kelayakan dibawah Hukum Syarak maka hak tersebut diberikan kepada nenek sebelah ibu keatas kemudian barulah bapa . mahkamah boleh mempertimbangkan pilihan anak dengan mengikut kepada kebajikan dan kepentingan anak tersebut ( Seksyen 82  Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Negeri Melaka).

SOALAN 6 :
Apa Itu Harta Sepencarian ?

JAWAPAN :
Harta aset yang diperolehi oleh suami isteri, semasa dalam perkahwinan. Pihak-pihak boleh menuntut harta sepencarian samada semasa dalam pernikahan atau selepas penceraian. (Seskyen 122 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Negeri Melaka Tahun 2002).

SOALAN 6 :
Saya telah memfailkan kes kembali taat di Mahkamah Rendah Syariah Negeri Melaka dan kemudian isteri saya pula memfailkan kes di Selangor berkaitan fasakh. Oleh yang demikian, mahkamah manakah yang patut mendengar kes tersebut ?

JAWAPAN :
Dalam perkara ini jelas terdapat pertindihan kes yang melibatkan pihak-pihak yang sama tetapi berlainan mahkamah yang bakal mendengar kes tersebut. Satu kes didengar di Melaka dan satu lagi di Selangor.
Persoalan yang harus dirungkaikan di sini ialah mahkamah negeri manakah yang harus mendengar kes tersebut terlebih dahulu.

Merujuk kepada Arahan Amalan Mahkamah Syariah No. 4 Tahun 2003 menunjukkan yang Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia dijadikan sebagai pusat rujukan bagi kes-kes yang bertindih di antara negeri-negeri dengan mewujudkan Jawatankuasa Naziran Pertindihan kes.

Oleh yang demikian sekiranya berlaku pertindihan kes di antara sesebuah negeri, kes-kes tersebut hendaklah dihantar ke Jawatankuasa Naziran Pertindihan Kes di Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia terlebih dahulu untuk mendapatkan ulasan dan apa-apa arahan sebelum diberikan penghakiman.  


 

FaLang translation system by Faboba