Laman Web Rasmi
A- A A+
| A A A A |   Arial | PT Sans | Century |

1akses

MUZAKARAH HAKIM SYARIE MAHKAMAH SYARIAH NEGERI MELAKA TAHUN 2021

24-26 November 2021 | 19-21 Rabiulakhir 1443H - Port Dickson, Negeri Sembilan – Mahkamah Syariah Negeri Melaka telah mengadakan Muzakarah Hakim Syarie Mahkamah Syariah Negeri Melaka Tahun 2021 bertempat di Tasik Villa International Resort, Lukut, Port Dickson Negeri Sembilan bermula 24 hingga 26 November 2021 yang lalu. Muzakarah telah dimulakan dengan bacaan Yaasin yang dipimpin oleh Al Fadhil Tuan Shukeri Najib bin Ab Rahim, Hakim Kanan Mahkamah Rendah Syariah Negeri Melaka.

Program tersebut adalah program tahunan Mahkamah Syariah Negeri Melaka yang menghimpunkan semua hakim syarie di semua peringkat Mahkamah Syariah di Negeri Melaka. Ia adalah suatu medan kepada para hakim syarie yang diketuai oleh YAA Datuk Mohd Nadzri bin Abdul Rahman, Ketua Hakim Syarie untuk berbincang dan berbahas mengenai permasalahan undang-undang dan hukum syarak yang timbul sepanjang tahun 2021. Turut hadir ialah YA Tuan Abdul Razak bin Mat Nayan, Hakim Kanan Mahkamah Tinggi Syariah Negeri Melaka, Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Negeri Melaka, Ketua Pendaftar, Hakim Kanan Mahkamah Rendah Syariah Negeri Melaka, Hakim Mahkamah Rendah Syariah Daerah Melaka Tengah, Jasin dan Alor Gajah serta para Pegawai Penyelidik, Pegawai Sulh, Pegawai Bahagian Sokongan Keluarga, Penolong-penolong Pendaftar Mahkamah Tinggi Syariah dan Mahkamah Rendah Syariah Daerah Melaka Tengah, Jasin dan Alor Gajah.

Perbincangan isu permasalahan pada tahun ini ialah berkaitan pengendalian perintah/penghakiman bersaling, bon jamin, format perintah/penghakiman, SOP tuntutan isteri Kembali taat dan SOP pengendalian saman dan pernyataan tuntutan. Pada kali ini, Muzakarah bekerjasama dengan Sekretariat Geran Penyelidikan MSNM untuk bersama-sama mewujudkan keseragaman dan penyelarasan SOP Tuntutan Isteri Kembali Taat dan SOP Pengendalian Saman Dan Pernyataan Tuntutan untuk digunapakai di semua peringkat Mahkamah.

Mengambil peluang penganjuran Muzakarah pada kali ini, pihak Kelab Kebajikan Sukan dan Rekreasi MSNM telah memberikan sumbangan kepada Sembilan (9) pegawai MSNM yang dijangkiti Covid 19 dan empat (4) orang pegawai MSNM yang terlibat dengan musibah banjir pada tahun ini. Sebelum melabuhkan tirai untuk penganjuran tahun 2021, YAA Datuk Mohd Nadzri bin Abdul Rahman, Ketua Hakim Syarie MSNM memberikan amanat kepada para hakim syarie dan pegawai MSNM untuk bekerja secara sistematik dan bijak. Para hakim syarie juga digalakkan untuk memperbanyakkan alasan penghakiman dan menambahbaik mutu alasan penghakiman. Muzakarah diakhiri dengan Majlis Penyampaian Sijil Penyertaan kepada semua peserta Muzakarah.

Muzakarah Hakim PD Muzakarah Hakim 2021 Muzakarah Hakim 2021
Muzakarah Hakim 2021 Muzakarah Hakim 2021
FaLang translation system by Faboba